Com em puc fer soci?

Per poder ser soci, el millor serà que llegeixis AIXÒ i, per suposat, has de Ser major d'edat.

Per a mes informació, truca al 937 890 332

dimecres, 10 de febrer de 2010

Estudi sobre conducció i cannabis (I)

La gent d'Erowid ha publicat un interesant estudi sobre els efectes del cannabis a la conducció. Dit estudi el podeu llegir (en anglés) AQUI.

Però com que no tothom domina la llengua de Tony Blair (o era Shakespeare?) us portem aquest mateix estudi traduit a la nostra llengua.

De moment, aqui està la primera part.
---------------------------------------------------------------------

Es segur conduir fumat? Cannabis i Conducció

Una anàlisis científica de Erowid

per R. Andrew Sewell, Doctor en medicina

traducció per Ismael Sunyer

v1.0 - Feb 4, 2010Introducció

Normalment es complicat obtenir informació fiable sobre els efectes de l’ús del cannabis a la conducció. La proposta d’aquesta anàlisis no es respondre a la pregunta, si no resumir les investigacions científiques sobre el tema per tal de que els conductors puguin realitzar les seves pròpies decisions amb major coneixement; i, ja posats, fer una ullada a com tracten els científics de respondre a tan difícil questió.


Els accidents son la cinquena causa de mort als Estats Units; gairebé la meitat son accidents en vehicles de motor, en els que van morir 34,017 persones només al 2008. I aquests accidents son la principal causa de mortalitat entre els menors de 30. L’index de mortalitat entre adolescents es quatre vegades superior a la d’aquells entre 25 i 69, i una quarta part dels morts en accidents de trànsit eren menors de 25. L’arquetip associat a un accident de cotxe es el d’un home jove, cercant emocions, amb excés de confiança, que condueix massa ràpid, de matinada, en un vehicle aliè i sense portar cordat el cinturó de seguretat o qualsevol altre combinació de tot el que acabem d’exposar. Una quarta part de totes les morts per accidents de trànsit inclouen un conductor amb un nivell d’alcohol a la sang de 0.01 g/dL (una vuitena part del límit legal) o mes, i als conductors de 21, aquest percentatge augmenta fins al 40%. Els conductors amb una condemna prèvia de “Conduir sota els efectes de...” van ser responsables del 7.2% de tots els accidents als que l’alcohol hi era present.


El percentatge d’accidents de trànsit als que un conductor va donar positiu en cannabis varia àmpliament als informes publicats, del 6% al 32%.

Els fumadors adolescents de cannabis tendeixen a ser un grup superposat amb els que moren en accidents de cotxe (l’ús de cannabis s’associa amb el consum de tabac, alcohol, ús d’altres drogues, un pobre rendiment escolar i normalment delinqüència (vandalisme, robatori, conducció temerària, etc). El percentatge d’accidents de trànsit als que un conductor va donar positiu per cannabis varia àmpliament als informes publicats, del 6% al 32%. En un estudi, el 9.7% dels fumadors de cannabis van afirmar haver conduit sota els efectes del cannabis (fumats) l’any anterior; aquells que admeten conduir fumats van dir que ho van fer una mitjana de 8.1 vegades durant l’any. Entre les persones que busquen tractament per problemes amb el cannabis, mes de la meitat van informar d’haver conduit fumats com a mínim un cop l’any passat.

Una enquesta entre estudiants britànics va trobar que mes del 80% d’ells havia conduit fumat, i una quarta part pensa que anar fumat millora la seva conducció. Clarament, els conductors fumats estan allà.


Cada cop mes gent ha estat fumant cannabis els darrers anys, per que es senzill de trobar, i es mes econòmic, mes potent i mes acceptat socialment del que acostumava a ser-ho. Molts fumadors comencen als 18, i 10 anys després només el 8% dels usuaris han perdut el control del seu ús del cannabis. No obstant això, la majoria de la gent nomes fuma cannabis de tant en tant, i per un curt període de temps, abandonant el seu ús generalment a partir dels 25, i nomes uns quants fumen cada dia durant llargs períodes.


Donat que el cannabis es la droga il·legal mes utilitzada (s’estima que un 40% de la població a partir dels 12 anys la ha provat) i que també es normalment fumada en el grup d’edat que també te l’índex mes alt d’accidents de trànsit, s’han dut a terme una considerable quantitat d’estudis per determinar si el consum de cannabis causa mes accidents. Ja que el cannabis no es especialment tòxic per si mateix, morir en un accident es, probablement, el pitjor que li pot passar a un fumador de cannabis (una altre raó per estudiar la questió). Així que, es segur fumar i conduir?


Aquesta es una pregunta difícil de respondre per la seva pròpia vaguetat. Els científics s’hi han acostat al problema sub-dividint-lo en quatre preguntes mes especifiques:

  1. Afecta el cannabis al “cablejat cerebral” necessari per conduir de forma segura?
  2. Perjudica al rendiment dels exàmens de conduir l’ús de cannabis?
  3. Quan dos cotxes xoquen, es mes probable que el responsable sigui el conductor que va fumat?
  4. Moren mes sovint els fumadors de cannabis en accidents de trànsit que els que no ho son?

Intentarem respondre a cada pregunta per ordre, tenint en consideració tota la investigació realitzada.


Estudis cognitius: Afecta el cannabis al cablejat cerebral necessari per conduir de forma segura?

El cannabis afecta a l’atenció, la vigilància, la percepció temporal, la percepció de la velocitat i a l’ús del coneixement adquirit. De fet, una meta-anàlisis (una forma de combinar multitud de petits estudis per crear un major i de major abast) de 60 estudis va concloure que el cannabis provoca un deteriorament a quasi tots els resultats relacionats amb una conducció segura (tals como el seguiment, la coordinació motriu, les funcions visuals i tasques complexes que requereixen d’atenció dividida). La majoria dels problemes es troben amb l’atenció, el seguiment i les habilitats psico-motrius, amb els pitjors resultats concentrats a les primeres dues hores posteriors al seu consum. No estan clars els efectes del cannabis sobre el temps de reacció. Altres investigadors coincideixen amb aquestes avaluacions. Pitjor encara, quan es fan servir plegats, els efectes negatius del consum de cannabis i l’alcohol semblen sumar-se o, inclús, establir sinergies. Si els estudis cognitius fossin els únics estudis realitzats, estaria clar que fumar cannabis augmenta el risc de patir un accident de trànsit mortal.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Per continuar a la 2ª part, fes click AQUI.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada