Com em puc fer soci?

Per poder ser soci, el millor serà que llegeixis AIXÒ i, per suposat, has de Ser major d'edat.

Per a mes informació, truca al 937 890 332

dilluns, 15 de febrer del 2010

Estudi sobre conducció i cannabis (IV)


1ª Part: AQUI
2ª Part: AQUI
3ª Part: AQUI

--------------------------------------------------------------------------------

Estudis de Culpabilitat: Quan dos cotxes xoquen, es el responsable de l’accident el que mes probablement es trobi sota la influencia del cannabis?


Alguns investigadors han conclòs que el fet de conduir fumat no només no incrementa la culpabilitat pels accidents, si no que, en realitat, pot reduir-ne el risc. L'anàlisi de mostres de sang obtingudes d’accidents a Austràlia del Dr. Drummer va trobar que els conductors que van donar positiu per cannabis eren menys propensos a ser declarats responsables pel xoc.


Molts altres estudis no van trobar augments del risc de col·lisió amb el cannabis. L’estudi a California del Dr. Williams sobre 440 morts d’homes en accidents de trànsit va trobar que mentes que l’ús de l’alcohol estava relacionat amb la culpabilitat a la col·lisió, l’ús del cannabis no ho estava pas. L’estudi del Dr. Terhune sobre 1.882 morts en vehicles de motor va calcular un RP de 0,7 pel cannabis, 7,4 per l’alcohol i 8,4 per la suma de cannabis i alcohol.


L’estudi dels doctors Lowenstein i Koziol-McLain's sobre 414 conductors ferits ingressats al departament d'emergències de Colorado va calcular un RP de l‘1,1, el que, estadísticament parlant, indica que l’ús de cannabis no està realment associat amb una major responsabilitat a les col·lisions. El posterior, i mes extens estudi del Dr. Drummer sobre 3.400 morts de trànsit al llarg de 10 anys i a tres estats d'Austràlia va revelar el següent:


Nivells de Cannabis
en sang
Rati de probabilitats
(RP) per mort en accident
Només present
carboxi-THC
1,0
THC < 5 ng/dL1,0
THC > 5 ng/dL6,6

Per comparació, un nivell d’alcohol en sang del 0,15% (gairebé el doble del límit legal de la majoria d’estats) també causa un RP del 6.6. De fet, als 30 casos d’aquest estudi als que el conductor tenia un nivell sèric de THC superior als 10 ng/mL, l’anomenat conductor va ser declarat responsable de l’accident. Quan el cannabis es va combinar amb alcohol, el risc va ser encara més gran.


Una anàlisis posterior de les mateixes dades ajustat a la edat i sexe de les víctimes va trobar que l’RP de xocar mentre s’hi estava fumat (però res mes) baixava al 0,6 (el que, estadísticament, no es diferent de 1,0) contra el 7,6 de l’alcohol.


L’estudi del Dr. Laumon sobre 10.748 víctimes franceses d’accidents de cotxe va revelar que, si be les tases entre conduir fumat o conduir borratxo eren similars (properes al 3%), es van associar a l’alcohol 10 vegades mes accidents mortals que al cannabis. Igual que el Dr. Drummer, qui va apreciar que quan majors son els nivells de THC en sang, major es el risc d’accident, i va calcular un RP de 4,7 per nivells en sang superiors a 5 ng/mL, molt semblant al càlcul de 6,6 per part del Dr. Drummer.


L’ampli i ben conegut estudi del Dr. Longo sobre conductors hospitalitzats per ferides al sur d'Austràlia va mostrar que conduir fumat no afecta, en general, al risc d’accident, tot i que aquest risc augmenta (o disminueix) depenent de la concentració de THC en sang.


Que vol dir “ajustat a la edat i el sexe"?


Imaginem que proves de saber qui juga millor a basquet, els homes o les dones. Així que, aleatòriament, selecciones a un grup de dones i un altre d’homes, i trobes que els homes guanyen mes partits que les dones. Podries arribar a la conclusió de que els homes juguen millor al basquet que les dones.


¡No corris tant! Els homes també son mes alts, de mitjana, que les dones, i sabem que això, al basquest, ajuda. Suposem que repeteixes l’experiment, però ara agafes homes i dones de la mateixa alçada y trobes que ara els dos sexes guanyen el mateix número de partits. Podries haver trobat que una diferència aparent entre homes i dones desapareix controlant l’alçada.


A la pràctica, els científics no han de tornar a fer l’experiment; poden fer-ho estadísticament sempre que puguin pensar en quin pot ser aquest tercer factor. Si portar llapis d’ulls fes mes difícil jugar a basquet i les dones fossin mes propenses a portar-ne podríem arribar a pensar que les dones juguen pitjor si no som capaços de pensar en aquest factor i controlar-ho.


Que volen dir els nivells en sang?


Que vol dir "5 ng/mL" en termes de dany actual? Es difícil de calcular, ja que els nivells de THC arriben al seu pic ràpidament després de fumar, i baixen també molt ràpid, no com els nivells d’alcohol, el que fa gairebé impossible calcular el nivell en sang en el moment de l’accident amb la concentració de THC de la mostra presa posteriorment.


Quan 1,276 motoristes suecs fumats van ser detinguts par la DUI, el nivell mitjà en sang va ser de 3.6 ng/mL en el moment de la mostra. Un estudi suís similar sobre 440 sospitosos de la DUI va trobar concentracions en sang de 5.0 ng/mL de mitjana en el moment de la prova, i, com hem vist abans, les concentracions de 5 ng/mL es porten malament amb la conducció.


D’aquests 440 arrestats, 291 van donar positiu en THC i alcohol, i el nivell mitjà de THC va ser de només 2.3 ng/mL, el que torna a suggerir que no cal una gran quantitat de THC si es combina amb alcohol per obtenir uns danys mes que obvis per la policia.


-------------------------------------------------------------------------------------------


Per continuar a la 5ª part, fes click AQUI.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada