Com em puc fer soci?

Per poder ser soci, el millor serà que llegeixis AIXÒ i, per suposat, has de Ser major d'edat.

Per a mes informació, truca al 937 890 332

dimarts, 9 de març del 2010

Cannabis, la gran confusió

Sota aquest títol, la FEPAD (Fundació per a l'estudi, prevenció i assistència a les drogodependències) publica un article que reproduïm (i comentem) a continuació:
--------------------------------------------------------------

El cànnabis és la droga psicoactiva il·legal més estesa al món. S'estima que a Espanya hi ha més de 2 milions de consumidors mensuals i al voltant de 500.000 consumidors diaris. A la Comunitat Valenciana el 7,7% ha consumit cannabis durant l'últim mes (enquesta domiciliària dgd), xifra que ascendeix al 18,5% en població de 14 i 18 anys (enquesta escolar 2009).

El Panchi: Doncs amb aquestes xifres de població a la mà, ja aniria sent hora de fer alguna cosa, per tal de que 2 milions de persones que l'únic que fan és fumar-se un porro deixin de ser considerades delinqüents, no? O és millor per a la població anar multant i/o empresonant a tort i a dret?

Sens dubte, hi ha motius per preocupar-se, i més tenint en compte la progressiva normalització del consum, és habitual veure a joves fumant porros mentre condueixen o lien cigarretes al parc, una cosa que passa a Espanya gairebé exclusivament.

El Panchi: El primer de tot seria respondre a per què es produeix aquesta "progressiva normalització"? Pregunta que no té resposta per part de les diverses "entitats" que vetllen "per la nostra seguretat". Potser la resposta impliqui certs canvis que molts organismes oficials no estiguin disposats a realitzar.

La ciència ha provat les virtuts pal.liatives del cànnabis, però, aquestes evidències es avalen amb un principi actiu identificat, aïllat, quantificat i controlat en laboratori.
Davant del discurs de la naturalitat del cànnabis, des FEPAD volem afegir que, encara que és un producte extret d'una planta (Cannabis Sativa), com l'opi ho és d'una amapola.de els més de 60 compostos químics identificats a la planta, tan només 1 és el causant dels seus efectes psicoactius (delta 9 tetrahidrocannabinol-THC). La composició química del cannabis és complexa desconeixent els efectes produïts per tots els seus components.

El Panchi: A hores d'ara, intentar reduir el cànnabis al THC és bastant bast, per no dir esbiaixat. Què ha passat amb el CBD i el CBN? On va quedar el circuit cannabinoide?
I si, és del tot cert que "La composició química del cannabis és complexa desconeixent els efectes produïts per tots els seus components", igual que passa amb l'alcohol, el cafè, el tabac, etc.

Si bé és cert que, la majoria dels consumidors de cannabis no experimenta problemes greus després del consum, també és cert que ha augmentat la demanda de tractament (s'ha quadruplicat en 7 anys) per la seva dependència, i el seu ús continuat pot generar problemes cognitius d'atenció, concentració i memòria que solen remetre en cessar el consum. Però, no oblidem que, també s'ha demostrat que existeix un risc de desenvolupar psicosi cannàbica, esquizofrènia o altres malalties mentals en persones vulnerables, donant lloc a problemes a llarg termini que no es valoren quan s'inicia el consum, a més de problemes físics.

El Panchi: Hauríem de partir de la base que no hi ha substància innòcua, i que el consum excessiu de qualsevol cosa pot portar problemes. Tots coneixem els riscos del colesterol, però a ningú se li acut prohibir els embotits. De la mateixa manera, no creiem que la prohibició de la marihuana sigui cap tipus de solució, sinó tan sols una manera de fomentar un mercat negre que reparteix diners a ¿foscos? interessos.

Si a això afegim que, entre un 7-10% dels consumidors regulars de cannabis pot arribar a generar una dependència, no és estrany que es dispari l'alarma entre autoritats i professionals, reforçant els programes i les polítiques públiques per reduir el nombre de consumidors i retardar l'edat d'inici.

El Panchi: Segons la majoria de psicòlegs, l'addicció no depèn de la substància, sinó de l'individu. Així ens trobem amb addictes a les pipes, les sectes o internet. Què fem? ¿Reduïm el nombre de consumidors d'internet i endarrerim l'edat d'inici? O millor informem i donem totes les eines necessàries per evitar que algú, en comptes de gaudir d'allò que li agrada, es converteixi en addicte?

Per descomptat, el consum de cànnabis implica un risc, que podem assumir o no, però que hem de ser conscients que hi ha. I això hauria de ser suficient per a realitzar campanyes preventives amb la població, sense necessitat de recórrer a arguments enganyosos, ja siguin demonitzant el cannabis i atribuint conseqüències no demostrades, o afalagant les seves propietats.

El Panchi: Doncs ja es poden vostès aplicar el conte i no recórrer a arguments enganyosos. És tan senzill com exposar TOT el que sabem del cannabis i deixar que cadascú decideixi el camí que prefereix prendre. Informació i respecte. És realment tan difícil?

Des FEPAD proposem ser curosos amb els missatges que dirigim als joves. Fugir de visions alarmistes i no caure en exageracions, que poden portar a la manca de credibilitat en els joves.

El Panchi: L'actual manca de credibilitat que pateixen tant vostès com altres "organitzacions per la prevenció" és conseqüència directa de la seva actitud davant les drogues. Van intentar fer-nos creure que ens arruïnaria la vida, o ens convertiria en dements incapaços de controlar els nostres actes, però, com passa sempre, la veritat es defensa sola, i ara el problema el tenen vostès per recuperar una confiança que van perdre sense ajuda de ningú més que la de vostès mateixos. Normalment, dir la veritat sobre les coses ajuda molt.

Però les conseqüències adverses del consum de cannabis són suficients com a base de la informació i formació que des de les institucions llancem a la societat. És la nostra obligació i responsabilitat traslladar els avenços de la ciència, sense intentar pretendre anar per davant d'aquesta.

El Panchi: Doncs les conseqüències beneficioses del consum de cànnabis (que n'hi ha, i moltes) i les negatives són la nostra base per a la informació que llancem a la societat. És la nostra obligació i responsabilitat traslladar la veritat sobre el cànnabis. Informar dels seus riscos, els seus possibles efectes negatius i els seus beneficis. Al final, és cada persona la que, amb tota la informació disponible, ha de realitzar una decisió meditada i actuar en conseqüència.
L'engany, la informació esbiaixada, les mitges veritats i l'anàlisi interessat de les dades no són eines de les que El Panchi en faci ús.

Tan sols ens quedaria una pregunta per fer. Qui la vol jugar?

El Panchi: Qui se la juga? És que es tracta d'una aposta? ¿I que li donen al guanyador?
Una de les principals conseqüències negatives del consum de cannabis és la possible aplicació d'una llei injusta i sense fonament, on, contràriament a tot el dret penal, agressor i agredit es donen cita en el mateix subjecte, però és clar, d'això millor no parlem, no?

Font: AQUÍ

La gran confusió no ve del cànnabis, sinó dels determinats interessos que suscita. Potser el primer seria decidir que és el que ens interessa en realitat. Si la llibertat i el respecte al ciutadà en el seu àmbit privat o una altra cosa totalment diferent.

Repetim: Informació veraç i respecte. Fàcil i senzill.

Salut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada